Laatste nieuws

Nieuwe brandstoflabels

Aanstaande vrijdag, 12 oktober, treedt artikel 7 van de Europese brandstofrichtlijn in werking. Dit artikel geeft aan dat in heel Europa dezelfde voorschriften voor de aanduiding van een type brandstof moet komen, zodat overal duidelijk is welke brandstof u tankt. Voorheen was dit nog niet het geval en moest u in elk land bij de pomp goed opletten hoe diesel of benzinebrandstof stond aangegeven. Vanaf vrijdag 12 oktober komt hier dus verandering in en wordt dit dus voor elk Europees land hetzelfde. Bij tankstations zal de nieuwe aanduiding voor het type brandstof komen te staan. Ook zal bij nieuwe auto’s het brandstoflabel in de tankdop gewijzigd zijn naar de nieuwe brandstofaanduidingen. Ook zal de informatie in het instructieboekje van de auto zijn opgenomen.

De brandstofstickers worden onderscheid in drie groepen met elk een herkenbare vorm.

  • Benzine herkent u aan de ronde sticker. In het rondje kunt u de volgende letter en cijfer combinatie tegenkomen: E5, E10 of E85. Het getal na de E geeft het maximumpercentage bio-componenten aan dat in de benzine verwerkt mag zitten.
  • Diesel herkent u aan de vierkante sticker. In het vierkant kunt u B7, B10, B100 of XTL aantreffen. Het getal na de letter B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten aan dat in de diesel verwerkt mag zitten. XTL geeft aan dat de branstof synthetisch is en niet uit ruwe aardolie is vervaardigd.
  • Gas herkent u aan de ruitvormige sticker. De letters LPG, LNG, CNG of H2 geven aan welk type gas u kunt tanken.

Voor u als automobilist veranderd er eigenlijk niet zoveel. De brandstof die u tankt bij de pomp is niet veranderd. U tankt dus hetzelfde als altijd, alleen de sticker die de benaming aangeeft is anders. In het begin zal dit vast en zeker even wennen zijn en is het opletten geblazen dat u de juiste brandstof tankt en gaat herkennen aan de juiste sticker. Een uniforme benaming heeft het voordeel dat, waar u ook komt in Europa, u overal weet welke brandstof u kunt tanken.

Terug naar nieuwsoverzicht